Upplevelser vi minns och varför vi minns dom?

Starka upplevelser skapar starka minnen. Visst är det fascinerande?! Men vad minns man och varför? Jo, det är ju lite knasigt, men egentligen tenderar man att minnas dåliga händelsen bättre än bra. Man går liksom och bär med sig en himla massa dumt man har gjort, pinsamheter och sånt. Sen kommer jag ihåg saker som den där gången jag gjorde en vinprovning i Stockholm för väldigt längesedan. Jag älskar ju att prova goda drycker som vin, öl, Whiskey, champagne, och en massa annat. Jo, jag gillar att delta i olika provningar, men ändå har jag rätt så få minnen av de gånger jag deltagit. Visst kommer jag ihåg dom. Men ändå. Fast dom gånger jag gjort bort mig kommer jag ihåg i detalj, nästan allt jag gjort och sagt. Varför är det så?

Så vad gör då så att vi minns saker bättre än andra och exakt vad är det egentligen som orsakar starka minnen?

 

Varför minns man vissa minnen bättre än andra?

Vi minns de riktigt starka sakerna och det vi upplever starkt kommer vi ihåg. Jo det är ju den emotionella inverkan som gör att de starkare upplevelserna skapar mer minnen än andra. Alltså vi ”känner” starkare än andra. Minnet är starkt knutet till våra känslor och hur upplevelser påverkar dom.

 

“Emotion acts like a highlighter pen that emphasizes certain aspects of experiences to make them more memorable.”

Alltså, Känslor är som en markeringspenna. De tydliggör och markerar vissa saker i våra liv.

“…much of learning takes place in the form of emotional learning. To make our memory stronger, it helps to attach emotional significance to objects and actions we experience.”

Citat från den här sidan

Skapa nya upplevelser!

Om du besöker upplevelse.com så kommer du att hitta så otroligt mycket som kan skapa minnen för livet. Vad vill du göra? Bestiga ett berg, åka hundspann i Lappland och titta på norrskenet? Vad man vill göra är ju så klart att fortsätta skapa nya goda minnen för att hålla negativa tankar och minnen på avstånd. Vi behöver balansera våra liv för vår mentala och själsliga hälsa genom nya positiva upplevelser.

Bra, starka minnen, på egen hand, med goda vänner eller i grupp. Det spelar ingen roll. Alla goda minnen är bra. Kanske lär du känna nya människor som du kan dela samma minnen med? Jag känner några som var på långresa till Sydafrika för länge sedan. Det är fortfarande en grupp från denna resa som träffas en gång varje år. Då delar man minnena och fortsätter att skapa goda minnen tillsammans.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *